{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Krybdyr

Pasning af grøn vandagame

21. november 2023
Få gode råd til grøn vandagame hos Plantorama

Om den grønne vandagame

Den grønne vandagame, Physignathus cocincinus, stammer oprindeligt fra Sydøstasien, hvor den ofte ses i træerne langs floder og vandløb. De er også kendt under det engelske navn Chinese Water Dragon.

Som navnet antyder, er vandagamen en habil svømmer. Den kan holde sig under vand i op til 25 minutter og kan ved hjælp af sin lange hale svømme hurtigt. De lader sig ofte falde i vandet, hvis de forstyrres.

De bliver omkring 80 cm, hvor det ikke er unormalt at halen udgør 2/3 af længden. Den vejer normalt mellem 300-600 gram. Vandagamer kan holdes i par eller flere hunner sammen. Det frarådes at holde flere hanner sammen, da de ikke tolererer hinanden efter kønsmodning.

Hunvandagamer lægger æg, så de skal have mulighed for at nedgrave deres æg i terrariet. Ligesom alle andre krybdyr er vandagamer hobbydyr – kun til at se på, ikke til at kæle med.

 

Fodring af grøn vandagame

Vandagamen er af natur et grådigt dyr, som prøver at gabe over hvad som helst. Foderet skal bestå af levende foderdyr f.x. melorme, fårekyllinger, græshopper eller kakerlakker.

Foderet kan også findes i haven, eksempelvis regnorme og bænkebidere. En sjælden gang kan du fodre med en aflivet mus eller fisk, så længe det ikke gøres ofte. Vandagamer har nemlig tendens til at blive overvægtige i fangenskab.

Vegetabilsk føde skal udgøre 10% af foderet og kan bestå af frugt og grønt. Voksne agamer fodres 2-3 gange ugentligt, og unge agamer fodres 4-5 gange ugentligt. Husk at tilføre vitaminer og mineraler til foderet 1-2 gange om ugen.

Læs også: Pasning af grøn leguan

Få gode råd til grøn vandagame hos Plantorama

Indretning af terrarium til grøn vandagame

Til et voksent par vandagamer anbefales et terrarium med minimummålene: H:150 x D:75 x B:150 cm. Terrariet indrettes med mange grene i forskellige tykkelser, som de kan klatre rundt på. Du kan pynte med levende planter, som vandagamen bruger som naturlige gemmesteder.

Bundlaget kan bestå af spagnum, som hunnerne kan nedgrave deres æg i, og som planter også kan gro i. Der skal være en vandskål, som er dyb nok til, at agamen kan ligge i den. Luftfugtigheden skal være høj, så du kan med fordel oversprøjte terrariet med tempereret vand 1-2 gange dagligt.

Grundtemperaturen skal være omkring 27°C med en eller flere lokale varmepladser på omkring 35°C. Husk at skærme lamperne af, så agamen ikke brænder sig på dem. Derudover skal terrariet have et UV-lys, så vandagamen optager livsnødvendige D3-vitaminer. UV-lyset placeres inde i terrariet, da lyset ikke trænger igennem glas.

 

Håndtering af grøn vandagame

Som udgangspunkt skal vandagamer ikke håndteres, da de ikke finder velbehag i at blive taget ud af terrariet og rørt ved. Bliver det nødvendigt, skal du føre hånden ind under dyret og løfte den ud. De er rolige af natur, men har skarpe kløer, og de er i stand til at bide.

Læs også: Pasning af leopardgekko

 

Ikke ubetinget egnet til børn

Under opsyn af en voksen.