{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Krybdyr

Pasning af daggekko

19. november 2023
Få gode råd til daggekko hos Plantorama

Om daggekkoen

Daggekkoen, Phelsuma madagascariensis grandis, stammer oprindeligt fra Madagaskar og de omkringliggende øer, hvorfor den også er kendt under navnet Stor madagaskar-gekko. Daggekkoen opnår en størrelse på 30 cm, og dens grundfarve er lysegrøn med røde pletter på ryggen og hovedet. De kan dog variere meget i farverne.

I naturen lever daggekko blandt andet af nektar, som de slikker af blomster. På den måde er de med til at bestøve dem, ligesom bierne gør. De kan kravle på glas, og de sidder da også ofte på siderne af terrariet. Daggekkoer kan være utroligt hårde ved hinanden, og derfor anbefales det, at de holdes i par eller som enkeltdyr.

Som navnet antyder, så er denne gekko aktiv om dagen. Den er god til begynderen, og er, ligesom alle andre krybdyr, et hobbydyr – kun til at se på, ikke til at kæle med.

 

Fodring af daggekko

Daggekkoen fodres, afhængigt af dens størrelse, med foderdyr, f.x. krølvingede fluer, fårekyllinger, kakerlakker, voksmøllarver og græshopper. Den kan også fodres med dyr fundet i naturen, eksempelvis bænkebidere.

Det er blot vigtigt, at dyrene bliver drysset med et egnet vitamin- og mineralpulver inden fodringen. Især D3-vitamin og kalk er vigtigt. Udover levende insekter spiser gekkoen også sød og moden frugt, eksempelvis banan, melon, kiwi og fersken. Unger skal fodres dagligt, og voksne skal fodres 4-5 gange ugentligt.

Læs også: Pasning af grøn vandagame

Få gode råd til daggekko hos Plantorama

Indretning af terrarium til daggekko

Til et voksent par gekkoer anbefales et terrarium med målene: H:80 x D:50 x B:50 cm. Grundtemperaturen skal være omkring 25°C med en lokal varmeplads på omkring 30°C. Luftfugtigheden skal være omkring 60-70%, hvor det anbefales at oversprøjte terrariet dagligt med tempereret vand.

Daggekkoen udnytter højden på terrariet, og vil ofte befinde sig i toppen af det. Terrariet kan indrettes med lodrette grene, eksempelvis bambus. Du kan også beplante med levende planter, eksempelvis Svigermors skarpe tunge, da de kan holde gekkoernes vægt og give dem naturlige gemmesteder.

Bundlaget kan bestå af spagnum. Gekkoerne skal altid have adgang til en vandskål med rent vand. De vil ofte drikke af bladene og siderne på terrariet, når de oversprøjtes.

Læs også: Pasning af flammeskink

 

Håndtering af daggekko

Daggekkoen egner sig ikke til at blive håndteret, og det skal kun gøres, hvis det er absolut nødvendigt. De har et meget følsomt skind og kan finde på at smide halen, hvis de bliver stressede.

Er det nødvendigt at tage gekkoen ud af terrariet, kan du anvende et fintmasket akvarienet, som du fanger den i. På den måde kan gekkoen flyttes hurtigt, og den har ikke mulighed for at bide, hvilket ofte sker ved håndtering.

 

Ikke ubetinget egnet til børn

Under opsyn af voksne.